Jakt

 

 

Fauven som jaktkamrat!

Börja tidigt med att göra din valp skogsvan. Ta med den så ofta som möjligt och promenera i skogen. Sätt dig och ta en paus då och då eller plocka bär och svamp och låt hunden låta sin nyfikenhet styra. Ju mer tid i skogen den får som liten valp, desto bättre självförtroende får den.

 

Ta för vana att inte hålla på och kalla in den när den är ute på upptäcksfärd. Inkallning kan man träna hemma i samband med mat eller i närmiljön. Introducera ett jakthorn vilket hörs bra i skogen, när valpen ska få sin mat. Det blir då en betingning där hunden förknippar ljudet med att det vattnas i munnen. När inkallningen sitter hemma börjar man så smått på andra ställe. I skogen kan man passa på att blåsa i hornet när man ser att hunden är på väg tillbaka för då har du bäst chans att lyckas med din inkallning.

Om man ideligen kallar på valpen när den är ute och söker kan man göra den osäker i sin roll som blivande jakthund."Får jag lov eller ska jag stanna kvar" .

 

Du kan uppmuntra valpen när den markerar slag, men ställ inga krav på den när den är ute på upptäcksfärd för än så länge räcker det med viltvittringen vaknar.

 

Öva upp unghundens sök med att sitta still och vänta ut den när den snusar igenom sin omgivning. Blir hunden passiv vid dig, rör dig då i sakta mak framåt i terrängen tills hunden hittar något intressant och söker ut och då stannar du igen. Detta leder till att hunden vet att du inte försvinner utan att du finns inom räckhåll och att du är kvar när hunden kommer tillbaka. Den vågar då ge sig av allt längre bort.

 

De första gångerna din hund träffar på ett färskt slag blir det kanske inte så mycket till drev och hunden försöker komma på spårets riktning och den kanske bara driver ett hundratal meter, men det är en bra början. Lägg dig aldrig i hundens arbete, för under jakten är det hunden som ska göra jobbet och du hjälper den bäst genom att bara vara i närheten.

 

Får du chans att skjuta för hunden även om drevet är kort, så ta den. Då får den en stor belöning i början av sin karriär och den kommer bara bli mer taggad på uppgiften.

 

Av rådjurshunden krävs ett relativt långsamt drevsätt och ett gott skall. Då känner sig inte rådjuren stressade och de vet var de har hunden och buktar bättre. Drevhastigheten får inte var för hög för då skenar djuren. Den perfekta rådjurshunden bryter drevet ocm rådjuret slutar bukta och drar iväg ut i terrrängen.

 

Ta det varsamt med unghunden under första jaktsäsongen för även om hunden rent fysiskt har växt till sig är inte skelettet moget för hård påfrestning och en unghund kan i sin iver koppla bort hjärnan när den börjat driva. Den har inte en tanke på att den ska orka ta sig tillbaka till dig. Du vill inte få den hund som söker upp första bästa gård för att vila upp sig och vill ha färdtjänst tillbaka.

Det finns ingen anledning till att din hund ska påfrestas med hård jaktträning innan den är ett år, den ska hellre hålla i många jaktsäsonger framöver.